Unelendaja

Nälg, taud ja saluudid

Muusikamaailm #3 - Norra black metal - Galar

Ei saa me läbi Norrata, eriti kui kõne all on Norra black metal. See 1980-ndatel aastatel idanema hakanud ning 90-ndate hakul täiemääraliseks iseseisvaks muusikastiiliks kasvanud nähtus on juba ammu muutunud Norra üheks kõige äratuntavamaks ja majanduslikult edukamaks kultuuriväljundiks.

Kuigi tegemist on väga laialdast rahvusvahelist tuntust ja vastukaja saanud stiiliga, on täitsa arvestav osa Norra bläkist endiselt jäänud emakeelseks. Norra keelt räägivad tänapäeval umbes 5 miljonit inimest ning see kuulub indoeuroopa keelkonna germaani keelte põhjarühma. Talle on lähedased rootsi, taani ja islandi keeled.

Ilmselt kõik teavad, et black metal on üks õudne lärm, milles trumm ja kitarr üksteist kiiruse ja valjudusega ära lämmatada püüavad ning koledad karjed kõigele vähegi arusaadavale lõpu peale teevad. See on muidugi täiesti õige, ent aeg-ajalt - ja võiks öelda, et sagedamini, kui võiks oodata - hüppab välja kollektiive, kes sellele klišeele vee peale tõmbavad. Galar on üks neist, kes muusika esteetilise külje seavad kõrgemale kõigest muust, saavutades nõnda tulemuse, mis defineerib Põhjala kogu oma mustmiljonis aspektis. Olge julged ja visake kõrv pääle!


0 arvamist :