Unelendaja

Nälg, taud ja saluudid

Vepsa poprock - Jousnen Jarved

Pärast väikest vahet (sest tegemist oli palju) tulen tagasi oma soome-ugri levimuusika rubriigiga. Nagu näha, on seni üsna hästi esindatud erinevad saami kollektiivid (Skandinaavia ju ikkagi!) ja ka Siberi väravail asuvate suuremate rahvaste ansamblid. Samas on ilmselgelt alaesindatud läänemeresoome keelsed bändid. Soome- ja eestikeelseid muusikuid ma niipea tutvustama ei hakkaks, sest neid teavad kõik niikuinii, aga teiste rahvastega kipub see nadi olukord olema, et neid on kole vähe alles ning seega on ka võimalus millegi iseäralikult ägeda peale sattuda kasin.

Ometi-ometi pole olukord päris trööstitu. Juba ainuüksi vepslastel on üks üsna omanäoline bänd. Kes pole vepslastest ja vepsa keelest midagi kuulnud, neile teadmiseks, et tegemist on Laadoga, Valgejärve ja Äänisjärve kandis elava pisikese rahvakilluga. Vepsa keele oskajaid on vaid kuskil 5000 ja 6000 vahel ning arv väheneb pidevalt.

Ansambel aga, mida mainisin, kannab nime Jousnen Jarved ning teevad nad mingit popi-folgi-roki segu. Bändis on tervelt kolm modellivälimusega naist ning näib, et kitarrimees on ka oluline tegelane. Nojah, väga professionaalne bänditutvustus minu poolt... Muusika on iseenesest küll selline, mida ma ise igapäevaselt ei kuula, aga see ei tähenda, et nad seda halvasti teeksid - vastupidi! Looming on mitmekeelne, lisaks vepsale laulavad nad ka vene ja inglise keeles. Allolev videoga lugu "Mikš" on päris hea näide Jousnen Jarved-e kalduvusest segada erinevaid keele ja kultuurielemente ning saada tulemus, mille peale nii väga lihtsalt ise ei tuleks. Ei hakka ette ütlema, video räägib ise enda eest:



Muuhulgas on ansamblil ka oma maispeissi lehekülg: www.myspace.com/jousnenjarved/

1 arvamist :

Hi.We can send to you our CD -full lenght album .Best regards. coonfinn@gmail.com